Якість насіння є одним із основних факторів отримання високих врожаїв.

  • 123

Перед початком весняно-польових робіт необхідно перевірити насіння на показники якості та безпеки в лабораторних умовах.

          Найголовнішими показниками, які характеризують посівну якість насіння, є чистота, схожість, вологість, енергія проростання, маса 1000 насінин, зараженість хворобами і шкідниками.

         Чистота – це відношення маси насіння основної культури до загальної маси зразка, взятого для аналізу у відсотках. Насіння не повинно мати ніяких домішок, оскільки вони впливають на норму висіву і на врожайність сільськогосподарських культур.

          Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин. Існують поняття лабораторної та польової схожості насіння. Польова схожість насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими, адже в лабораторіях створюються ідеальні умови для проростання насіння, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як температура й вологість грунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо.

          Крім схожості, необхідно визначати енергію проростання, тобто процент насінин, які нормально проросли у встановлені строки для певної культури. Встановлення енергії проростання має велике значення, бо від нього залежить дружність появи сходів у полі після висіву і рівномірність їх росту, що важливо для механізованих робіт. Знаючи енергію проростання та схожість, можливо з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витратити зайве насіння.

Важливим показником якості насіння є вологість - вміст вологи у відсотках до ваги абсолютно сухого насіння.

          Маса 1000 насінин характеризує добірність, крупність і виповненість насіння. Молоді сходи живляться поживними речовинами, які є в насінні. Отже, чим крупніше насіння, тим краще ростуть молоді рослини, тим продуктивнішими вони будуть. Її розраховують з метою правильного визначення норми висіву зерна. Адже, якщо не враховувати показники посівної придатності та маси 1000 насінин, неможливим виявиться встановлення норми висіву та визначення його схожості в польових умовах.

          Крім наведених показників якості насіння, визначають також зараженість його хворобами і шкідниками, колір, блиск і запах. Так, втрата насінням природного кольору і блиску часто вказує на втрату схожості. Має значення і перевірка на заселеність насіння шкідниками, оскільки продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибкових хвороб і пліснявіння.

         Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії.

         Якщо у Вас залишилось насіння з минулих років, або Ви хочете перевірити придбане насіння – це можна зробити в ДУ «Івано – Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» (відділ з визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу) за адресою:

76008, Україна, м.Івано-Франківськ, вул.Горбачевського,11,

 

 

Станом на 01.02.2023 року, розміри плати за послуги складає:

Метод аналізування чистоти та відходу насіння –  109,08 грн;

Метод аналізування схожості, енергії проростання насіння (пісок) –       121,45 грн;

Метод аналізування схожості, енергії проростання насіння (фільтр) –     111,82грн

Метод аналізування вологості насіння – 141,72 грн.

Метод аналізування маси 1000 насінин –  71,18 грн;

            Ви можете замовити дослідження як у комплексі, так і лише ті показники, що Вам потрібні. Визначати посівні якості насіння необхідно тільки в лабораторіях, які уповноважені на проведення таких досліджень.

           Тож відповідально віднесіться до вибору насіння і майбутній урожай обов’язково порадує вас.

 

 

Управління фітосанітарної безпеки ГУ ДПСС

Фото без опису