Збирайте відходи роздільно!

  • 95

      Роздільне збирання побутових відходів (сортування відходів) – збирання побутових відходів за окремими компонентами , включаючи сортування побутових відходів, з метою подальшого перероблення та утилізації.

В процесі життєдіяльності людини збільшується кількість твердих побутових відходів.

 Та все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов  вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми.

 Поводження з побутовими відходами є одним з пріоритетних і найважливіших напрямків як господарської, так і природоохоронної діяльності. Воно включає в себе дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, перероблення, утилізацію і захоронення та включаючи контроль за цими операціями і нагляд за місцями захоронення.

Роздільне збирання ТПВ є одним з варіантів ефективного вирішення проблем у сфері поводження з ними. Користь роздільного збирання відходів населенням виявляється, зокрема, у зменшенні навантаження на звалища твердих побутових відходів, збереженні природних ресурсів, покращення екологічного стану.

У багатьох населених пунктах встановлені контейнери для роздільного збору сміття, здебільшого це контейнери для скла та ПЕТ пляшки. Крім того, людина особисто може виокремлювати папір , металобрухт та здавати ці відходи в пункти прийому. Окремо слід збирати та здавати небезпечні відходи:  батарейки, акумулятори, лампи з вмістом ртуті, термометри.

Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі. Невідсортоване сміття гниє на сміттєзвалищах, забруднює землю, річки, руйнує екосистеми.

Слід пам’ятати, що відповідальність за чистоту населеного пункту несе не тільки влада, а і кожен громадянин. Якщо всі ми не стоятимемо осторонь проблеми чистоти довкілля, то і станемо жити чистіше, а отже, будемо здоровіші та житимемо довго.

 

 Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

           ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

           Катерина СЕРЕДЮК