Шкідливі звички та їх влив на здоров’я людини

  • 115

Критично небезпечні звички завдають серйозної шкоди якості життя, сприяють передчасному старінню та викликають різні захворювання. Це – куріння, вживання спиртних напоїв, наркотиків, токсичних і психотропних речовин, тощо.

На жаль, більшість людей досить рано починають вести такий спосіб життя, який негативно позначається на їх самопочутті і тривалості життя.

Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсиманії. Паління спричиняє 30% усіх смертей від онкологічних захворювань. Воно зумовлює розвиток раку органів дихання, включаючи порожнину рота і верхніх дихальних шляхів, стравоходу, підшлункової залози. 

Наркоманія – це одна з найбільших соціальних трагедій. Це захворювання є незвичайним, оскільки воно деформує особистість людини, змінює його поведінку в суспільстві, яке стає асоціальною, оскільки порушує загальноприйняті моральні і правові норми. Наркомани часто страждають на такі специфічні й інфекційні захворювання, як вірусний гепатит, стафілококовий ендокардит, сифіліс, правець, пневмонія, гнійничкові й інші захворювання шкіри.

Алкоголізм – захворювання, що викликається систематичним вживанням алкогольних напоїв,що характеризується патологічним потягом до них. Алкоголь діє насамперед на нервові клітини кори головного мозку. Великі дози алкоголю чинять вплив на центральну нервову систему. Алкоголізм викликає глибокі розлади діяльності шлунково – кишкового тракту, печінки, органів дихання, нирок, статевих залоз та ін.

Шкідливі звички та їх наслідки – жахливі, оскільки порушується робота абсолютно всіх органів і систем організму, розвиваються важкі хронічні захворювання, втрачається зв'язок із зовнішнім світом, страждають рідні та близькі.

Боротися з цими проблемами – непросте завдання, тому краще запобігати їх появі. Найпростішим і ефективним способом є правильна подача інформації про шкідливість і наслідки шкідливих звичок. Можна використовувати фільми, відео та наочні посібники. Негативне ставлення до шкідливих звичок батьки повинні передати дітям. Є певний план, який слід застосувати для профілактики:

  • Формування здорового клімату в сім`ї;
  • Створення активної життєвої позиції;
  • Коригування норм поведінки;
  • Активне дозвілля і здоровий спосіб життя.

Пам’ятайте, що шкідливі звички завдають шкоди не тільки вам, але і вашим близьким.