Ботулізм – підступна небезпека для людини.

  • 167

З початку поточного року зареєстровано другий випадок ботулізму в області. Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої достеменно невідомо!

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який спричиняє хворобу, його не можна визначити за кольором або смаком.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил оброблення та зберігання. Що стосується грибних заготовок, то їх потрібно вживати протягом короткого часу і не зберігати до весни. А ще краще, не наражати своє здоров’я на небезпеку отруєнь грибами домашнього приготування;

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12 – 24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше ( уже через 2 год.) або значно пізніше ( 4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний ( скритий) період.

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

  • Солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти приготовлені в домашніх умовах;
  • Консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори;
  • Не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки;
  • Не купувати консерви зі здутими кришками ( бомбажом), або з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікуватися. Будь – яке отруєння не проходить безслідно.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до сімейного лікаря!  Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

           Завідувачка відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина МАКАРЕНКО

Фото без опису