25 травня - Всесвітній день щитовидної залози

  • 53

Всесвітній день щитовидної залози був заснований в 2008 році з метою підкреслити поширеність захворювань щитовидної залози, зосередити увагу на нагальну необхідність в освітніх і профілактичних програмах, а також підвищити обізнаність про нові методи лікування.

Щитоподібна залоза виробляє гормони, які містять йод. Тиреоїдні гормони беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі — адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб тіла в даний момент. 

           Ми маємо достатньо споживати йод з їжею. Якщо його бракує, щитоподібна залоза збільшується, але не може виробити достатню кількість гормонів.
Нестача тиреоїдних гормонів (гіпотиреоз) призводить до низки симптомів:
▪ слабкість
▪набір ваги або проблеми із її скиданням
▪ сухе жорстке волосся або втрата волосся
▪ непереносимість холоду
▪біль у м’язах
▪ депресивний стан та дратівливість
▪ порушення менструального циклу чи втрата лібідо
▪ закрепи
▪підвищення рівня холестерину
▪ рак щитоподібної залози
▪у дітей — затримка розумового розвитку (кретинізм). 

         Прийом йоду не може призвести до надмірного утворення гормонів. ВООЗ вважає безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу. У щитоподібній залозі може запасатися до 16 мг йоду.

        Симптоми гіпертиреозу такі:
▪знервованість та роздратованість
▪непереносимість спеки і пітливість
▪тремтіння, втрата ваги або нездатність її набрати
▪підвищена активність кишківника
▪набряклість щитоподібної залози
▪тахікардія (часте серцебиття)
▪тонка, тендітна і волога шкіра та нерівномірний ріст волосся
▪порушення сну.
         Є аутоімунні хвороби щитоподібної залози: хвороба Грейвса, хвороба Хашимото, вузловий зоб. Їх можуть спричиняти надлишок йоду, вірусні інфекції (ВІЛ, герпес, краснуха, епідемічний паротит), радіація та куріння.
        Що робити, аби уникнути захворювань щитоподібної залози?
 Замініть звичайну сіль на йодовану та додавайте її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Йодовану сіль треба зберігати в закритому посуді.

▪ Природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста. Жоден інший продукт не містить стільки йоду.  Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом.
▪ Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, годуйте їжею, приготованою із використанням йодованої солі.
▪Перевіряйте рівень тиреотропного гормону, і відвідуйте ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

  Наталія САВЧЕНКО