6 наслідків впливу кондиціонеру на здоров’я людини

  • 96

Кондиціонер є другом багатьох, особливо влітку, але він має також і шкідливий вплив на здоров’я, якщо використовувати його не належним чином.

Основні негативні наслідки впливу на здоров’я людини від використання кондиціонеру.

1. Респіраторні проблеми

Варто усвідомлювати, що будь-яка різка зміна температури призводить до пошкодження дихальної системи. Тому занурення з теплого середовища у прохолодне в офісі чи супермаркеті може викликати деякі респіраторні захворювання. Через циркуляцію повітря ви також маєте більше шансів захворіти на вірусні інфекції.

2. Вірусні інфекції

Одним із найпоширеніших наслідків кондиціонування повітря є розповсюдження вірусних інфекцій внаслідок ослаблення імунної системи.

У середовищі з кондиціонером повітря постійно рециркулює, що припиняє потрапляння свіжого повітря. У результаті цього потік повітря переносить мікроби, які викликають респіраторні захворюванняа також  бактерії, що передаються від людини до людини. Таким чином, у приміщенні, де працює кондиціонер, є більший ризик зараження вірусною інфекцією, ніж в кімнаті без кондиціонера.

3. Зневоднення

Люди, які проводять довгий час в приміщеннях, де працює кондиціонер, більш схильні до зневоднення. Оскільки кондиціонер поглинає велику кількість вологи, тому люди, які не п’ють багато води, можуть отримати зневоднення.

4. Головний біль

Без сумніву, головний біль є одним з найбільш поширеніших побічних ефектів кондиціонування повітря. Якщо зловживати кондиціонером, можна легко викликати головний біль та мігрень, тому що якість повітря суттєво знижується.

5. Сухість очей

Кондиціонер може викликати сухість очей, що в свою чергу призводить до появи болю та свербіння. Безперечно, кондиціонер не має безпосереднього впливу на очі, але стан здоров’я людей, які страждають на ці хвороби, погіршується. Проблема загострюється. Якщо ви страждаєте на сухість очей, найкраще не перебувати у приміщенні, де працює кондиціонер.

6. Зниження здатності перенесення спеки

Якщо довго перебувати у приміщенні, в якому працює кондиціонер, може з’явитися нестерпність до спеки. Ця проблема дуже поширена, особливо влітку.

Як уникнути небезпеки. Щоб уникнути будь – яких проблем зі здоров’ям, потрібно правильно встановлювати кондиціонери, регулярно чистити фільтри і правильно виставляти режим охолодження. Різниця температури на вулиці й у приміщенні не повинна перевищувати 5 - 8ºС.

І не забувайте про звичайну вентиляцію. Регулярно провітрюйте приміщення, відкриваючи вікна у вечірні та нічні години.

Пам’ятайте, що організм впадає у стрес, коли ви занурюєтеся із прохолодного офісу у літню спеку. Така раптова зміна температури може негативно вплинути на здоров’я.

Зазначимо, що кондиціонування повітря має серйозні негативні наслідки на здоров’я людини. Тому дуже важливо використовувати його з розумом та в міру.

 

          Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

          Любов ЛУДЧАК

Фото без опису