Водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей

  • 117

Нітрати — це солі азотної кислоти, які й раніше надходили до організму людей та тварин, адже їхній вміст у ґрунті є елементом мінерального харчування рослин. Сьогодні вони потрапляють до води через надмірне використання та неправильне зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві,  через недотримання санітарно-гігієнічних норм при облаштуванні колодязів (адже відходи життєдіяльності тварин та людей містять значну кількість нітратів).

 

Спеціалістами Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» проводяться дослідження води питної по Снятинській, Заболотівській, Городенківській, Чернелицькій ТГ з індивідуальних колодязів, яка використовується для споживання дітьми віком до 3 – х років. За результатами лабораторних досліджень за 6 місяців поточного року  39,8 % проб не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», виявлено перевищення вмісту нітратів.

 

Нітрати при перевищенні вмісту в складі води можуть  призводити  до тяжких захворювань, зокрема, до водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, яка може стати причиною навіть смерті.

 

Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

 

Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

Так, це можливо за умови, якщо Ви візьмете до уваги і будете використовувати наші поради:

- не вживати питну воду із колодязів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

- за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;

- з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

– забезпечте утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

 

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.

При цьому інформуємо, що жителі, в яких є діти до 3 – х років, можуть звернутися до Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» за адресою м. Снятин, вул. Кобринських, 20, для проведення лабораторного дослідження води із криниць на вміст нітратів.

Пийте чисту воду і будьте здорові!

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина ДАНИЛЬЧУК

Фото без опису