ЩО ТАКЕ БОТУЛІЗМ. ЯК РОЗПІЗНАТИ ТА ЗАПОБІГТИ?

  • 61

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який спричиняє хворобу, його не можна визначити за кольором або смаком.

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

В 2023році на ботулізм в Україні захворіли 85 людей, з них четверо дітей. П’ять випадків стали летальними.  Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої достеменно невідомо!

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил оброблення та зберігання. Що стосується грибних заготовок, то їх потрібно вживати протягом короткого часу і не зберігати до весни. А ще краще, не наражати своє здоров’я на небезпеку отруєнь грибами домашнього приготування.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12 – 24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше ( уже через 2 год.) або значно пізніше ( 4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний ( скритий) період.

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

  • Солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти приготовлені в домашніх умовах;
  • Консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори;
  • Не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки;
  • Не вживати консерви зі здутими кришками ( бомбажом), або з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікуватися. Будь – яке отруєння не проходить безслідно.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до сімейного лікаря!  Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Прислухайтесь до вищевказаних порад!

 

Фото без опису