ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ БЛАГОУСТРОЮ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО, ХТО ЖИВЕ ТА ПРАЦЮЄ В ГРОМАДІ!

  • 84

Чистота, затишок і комфорт Заболотівщини, як і будь-якого іншого міста, селища чи села – справа честі всіх мешканців, а не лише комунальної служби. Саме власники домогосподарств, землекористувачі, орендарі приміщень та земельних ділянок повинні дотримуватися стандартів чистоти та приводити до ладу свої ділянки. Проте, на жаль, поряд з прикладами доглянутих територій, фіксуються факти порушень благоустрою, через які псується гарне враження від громади в цілому.

Системно Заболотівською селищною радою здійснюється відповідна робота щодо боротьби з таким популярним явищем, як неналежне утримання прилеглих територій. У цьому контексті депутатами селищної ради на одинадцятій сесії VIII демократичного скликання були затверджені Правила благоустрою території населених пунктів Заболотівської селищної територіальної громади.

Сьогодні ми вкотре звертаємося до голів фермерських господарств, орендарів приміщень та земельних ділянок, землекористувачів та мешканців приватного і багатоквартирного сектору нашої громади з проханням дотримуватись вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил благоустрою території населених пунктів Заболотівської селищної територіальної громади та періодично здійснювати прибирання прилеглих до домогосподарств та орендованих земельних ділянок територій з врахуванням 20 м від межі земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці.

ЗАУВАЖУМО! НЕ ВАЖЛИВО: ПРОЖИВАЄТЕ ВИ В НАЛЕЖНОМУ НА ПРАВІ ВЛАСНОСТІ БУДИНКУ, ЧИ НІ, ПРАЦЮЄТЕ В ОРЕНДОВАНОМУ ПРИМІЩЕННІ, ЧИ НІ, ОБРОБЛЯЄТЕ СВОЮ/ОРЕНДОВАНУ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ, ЧИ НІ - У БУДЬ-ЯКОМУ РАЗІ ТЕРИТОРІЯ ПОВИННА БУТИ ДОГЛЯНУТОЮ!

Прохання не забувати і про «20 м від межі земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці»!

Якщо ви щасливий власник/орендар нерухомого майна в Заболотівській громаді, то вам варто знати, що громадяни у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані:

  • утримувати в належному стані територію земельної ділянки, що знаходиться у власності чи користуванні, в тому числі: присадибну земельну ділянку та прилеглої до неї територію –  територію від паркану до проїзної частини дороги;
  • дотримуватися правил благоустрою території населених пунктів та не порушувати права і законні інтереси інших суб’єктів благоустрою населених пунктів;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.
  • обирати такі способи використання земельних ділянок, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо);
  • прилеглу до присадибної ділянки територію до проїжджої частини дороги своєчасно прибирати від сміття і викошувати бур’яни. Взимку вздовж прибудинкової території тротуарні  доріжки  очищати від снігу.
  • забезпечувати своєчасний вивіз побутового та будівельного сміття, не допускати складування будівельних матеріалів,  утворення куп сухих гілок, трави, квітів, листя по за садибою;
  • регулярно знищувати бур’яни  висотою більше 10 см (в тому числі об’єктів рослинного карантину) та не допускати їх квітнення на території земельної ділянки, що знаходиться у власності чи користуванні;
  • обрізати гілки дерев,  які знаходять на придворовій території з метою усунення перешкод для пішоходів;
  • при утриманні домашніх тварин обладнати місце для складування гною. При цьому витік рідких нечистот за межі присадибної ділянки не допускається.

Крім того зауважуємо, що утримання в належному стані та здійснення благоустрою прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться співмешканцями цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими співмешканцями  укладено відповідний договір на утримання та благоустрій прибудинкової території.

Кожен бажає жити в охайному селищі чи селі, ходити чистими та красивими вулицями, присісти на лавці в доглянутому парку, сквері чи дворику, випити кави біля затишної кав’ярні, отримати насолоду від відпочинку в незасміченому лісі чи на галявині, проїхатися чи пройтися вздовж розчищених від зарослей, чистих обочин. Це все реально, якщо кожен з нас – простий житель громади, власник магазину, кав’ярні, чи керівник підприємства, установи – буде виконувати покладений на нього ОБОВ’ЯЗОК щодо утримання в належному стані відповідної прилеглої території і, при цьому, кожен буде викидати стаканчик в урну для сміття, а не на тротуар чи в клумбу.

Заболотівщина – наш спільний дім! Тому, працювати над чистотою та ошатність нашої громади потрібно разом усім нам!

Фото без опису