Бережіть урожай від вогню!

  • 617

Снятинський районний відділ Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій закликає населення та суб‘єктів господарської діяльності дотримуватися пожежної безпеки під час збирання урожаю. Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

А тому у цю гарячу пору року для працівників сільського господарства– збирання врожаю ранніх зернових культур, коли в господарствах триває підготовка техніки, одним з найважливіших питань в цьому напрямку є приведення техніки в задовільний технічний та протипожежний стан, забезпечення її первинними засобами пожежегасіння.

До початку жнив збиральна техніка повинна мати налагоджені системи живлення, змащування, охолодження, запалювання, а також бути обладнаною справними іскрогасниками. Також вся збиральна техніка повинна бути оснащена первинними засобами пожежегасіння, а саме:

– комбайни і трактори:- двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами-хлопушками;

– автомобілі:- справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, однією штиковою лопатою;

– паливозаправники:- трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, ящиком з піском об’ємом 0.05 куб.м., штиковою лопатою, кошмою.

Нагадуємо, що вогнегасники повинні бути обов’язково опломбованими та мати бірку з вказанням дати перезарядження. Забороняється використовувати застарілі вогнегасники та ті, що не мають сертифіката якості або з простроченим терміном перезарядки, технічного обслуговування.

Усі транспортні засоби повинні мати вимикачі “маси”. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, які торкаються землі. Всі збиральні загони необхідно забезпечити протипожежними ланками – ємністю з водою, пристосованою для пожежегасіння, та трактором з плугом.

Хлібні поля в період молочно-воскової стиглості в місцях прилягання їх до залізничних колій, шосейних та грунтових доріг, лісосмуг, будівель та споруд необхідно обкосити та оборати захисними смугами не менше 4 метрів завширшки. В період дозрівання зернових поля також необхідно розбити на ділянки не більше 25 га, зробивши прокоси 8 метрів завширшки та проорювання 4 метра. В місцях можливого перебування людей – вздовж доріг, поблизу будівель та споруд поблизу хлібних полів слід встановити знаки пожежної безпеки та великогабаритні пано.

Паралельно з підготовкою до жнив триває заготівля грубих кормів для худоби. Для запобігання пожеж в місцях заготівлі та зберігання грубих кормів слід чітко дотримуватись вимог пожежної безпеки. Відстань між сусідніми скиртами повинна бути не менше 20 метрів. У разі встановленні скирт попарно – відстань між скиртами в парі не менше 6 метрів, а між парами скит не менше 30 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 кв.метрів. Скирти сіна та соломи на відстані 5 метрів від їх основ слід оборати захисною смугою не менше 4 м завширшки. В сіносховище необхідно закладати сіно масою не більше 200 тонн. Сіно необхідно складувати в конічні стоги (копиці) або під навіси сухим. Розриви між стогами (копицями) з сіном, що має підвищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У стогах (копицях) сіна з підвищеною вологістю, схильного до самозаймання, необхідно впродовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які вставляють у металеві труби і розміщають у стозі на різній глибині. Місця зберігання грубих кормів необхідно обладнати справним блискавкозахистом. Для запобігання підпалів місця зберігання грубих кормів слід забезпечити цілодобовою фізичною охороною.

Керівникам господарств нагадуємо, що всі особи, задіяні в збиральній компанії, повинні пройти навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму та мати спеціальні посвідчення. Снятинський РВ У ДСНС у Івано - Франківській області звертається до керівників сільгосппідприємств з проханням поставитись з усією серйозністю до питань організації пожежної безпеки та слідкувати за суворим контролем, щодо заборони спалювання стерні та пожнивних залишків. Пам’ятайте, що суворе дотримання виконання вимог правил пожежної безпеки – це гарантія збереження врожаю від пожежі.

За інформацією Снятинського РВ У ДСНС