ОБЕРЕЖНО ГРИП! ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ХВОРОБИ!?

  • 516

Фото без описуГрип – це гостра вірусна респіраторна інфекція, яка може викликати серйозні ускладнення, особливо у маленьких дітей, людей похилого віку та людей з певними захворюваннями. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не є вірно, окрім вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими вірусами (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси тощо).

Гострі респіраторні вірусні інфекції, грип та інші подібні віруси можуть залишатися заразними від кількох годин до кількох  днів, залежно від того, куди  вони потрапляють. Недавні дослідження показали, що віруси грипу живуть на руках людини 5 хвилин. Якщо за цей час людина встигне доторкнутися до якихось речей, віруси перейдуть на них і там будуть жити набагато довше. Від 24 до 48 годин вони зберігаються на металі і пластмасі, 10 діб – на склі. Хвора дитина доторкається до носа, очей і рота більше 300 разів в день, переносячи віруси з рук на іграшки, дверні ручки, предмети загального користування. За статистикою, один хворий на грип, в середньому, заражає 5 осіб.

Джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій. Інкубаційний період триває 1–7 днів (у середньому — 2 дні). Період заразливості у дорослих — 1 день перед і до 5 днів після появи симптомів (іноді, навіть, до 10 днів), а в малих дітей — декілька днів перед і ≥10 днів після появи симптомів. Хворі з тяжкими порушеннями імунітету можуть виділяти вірус протягом декількох тижнів або місяців.

Хвороба починається гостро: загальна інтоксикація – сильний озноб, а потім з′являється відчуття жару, різкий біль голови у ділянці лоба, надбрівних дуг, скронь, очей, який посилюється під час руху очних яблук і супроводжується світлобоязню, запамороченням, загальною слабкістю, болем  у м'язах, у дітей може спостерігатися блювання та пронос. У першу добу хвороби явища інтоксикації домінують над катаральним синдромом, який проявляється сухістю та дертям у горлі, закладеністю носа. Вже наприкінці першої доби починається сухий кашель. З'являється садніння та біль за грудиною, кашель стає нестерпним, іноді нападоподібним, можуть з'явитися носові кровотечі.

Грип небезпечний передусім своїми ускладненнями, які можуть бути пов'язані як з самим вірусом, так і з приєднанням бактерійної інфекції. До найпоширеніших ускладнень відносяться загострення хронічних захворювань, хвороби легенів, захворювання ЛОР-органів, хвороби серця, захворювання нервової системи (невралгія, серозний менінгіт, енцефаліт тощо).

Займатися самолікуванням цього захворювання дуже небезпечно, адже передбачити перебіг грипу неможливо, а ускладнення можуть бути самими різними. Пам'ятайте, що лікування грипу знаходиться виключно в компетенції лікаря зі знанням і досвідом роботи, і тільки він може правильно оцінити стан хворого.

Існує ряд факторів ризику, які можуть спровокувати ускладнення, а в окремих випадках – смерть хворого.

- Вік. Діти до 5 років (особливо – діти до 2 років) та люди віком від 65 років гірше переносять грип.

- Вагітність. Грип у вагітних нерідко призводить до загибелі плоду.

- Хвороби серця. Грип робить додаткове навантаження на серце та судини.

-Захворювання дихальних шляхів, хронічна ниркова недостатність, онкозахворювання, ВІЛ.

- Слабкий імунітет і порушення метаболічних процесів.

Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, всі, хто працює в громадських місцях. У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

Для профілактики грипу та інших ГРВІ необхідно:

  1. Часто мити руки з милом і водою протягом принаймні 20 секунд, що є ефективним способом запобіганню багатьом поширеним інфекціям. Або використовувати дезінфікуючі засоби на спиртовій основі.
  2. Уникати місць скупчення людей. Користуватися одноразовими масками в місцях скупчення людей.
  3. Менше торкатися очей, носа та рота, особливо брудними руками.
  4. Регулярно провітрювати житлові та робочі приміщення, очищати та дезінфікувати поверхні, до яких часто торкаєтесь (наприклад, дверні ручки, вимикачі тощо).
  5. Під час кашлю або чхання прикривати рот і ніс ліктем або серветкою. 
  6. Раціонально харчуватись. Дотримуватись нормованого режиму дня, з метою запобігання розвитку імунодефіциту.
  7. Уникати контакту з хворими людьми, а якщо ви вже захворіли, то залишайтеся вдома щонайменше 24 години після того, як температура зникне, щоби зменшити ймовірність зараження інших.
  8. Найкращим способом уникнення грипу є вакцинація.

 

Щорічна вакцинація проти грипу зменшує ризик захворіти на грип, ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. Особливо необхідною вакцинація проти грипу є для представників груп ризику! Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Окрім того, вакцина гарантує захист всередині суспільства. Вакцинуючись, ви захищаєте тих людей, які не можуть з тих чи інших причин отримати щеплення: це явище називають формуванням колективного імунітету.

Вакцини проти грипу для сезону грипу 2022/2023 розроблено з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції у Північній півкулі таких штамів:

  • вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;  
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);  
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);  
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Якість вакцин, які ввозять до України, перевіряє Держлікслужба та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

У всіх випадках - питання стосовно вакцинації треба вирішувати індивідуально, враховуючи загальний стан здоров’я, показання та протипоказання і тільки - після огляду лікаря та за його порадою!