ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД КЛІЩІВ?

  • 19

Кліщі поширені в лісах по цілому світу з ранньої весни до пізньої осені. Вони живуть, смокчучи кров у тварин і іноді кусають людей. Кліщі самі по собі не викликають захворювання, але якщо кліщ інфікований вірусом або бактерією, то цей збудник може передаватися через укус кліща та викликати захворювання у людей. На території України вони переносять збудників іксодового кліщового бореліозу (хворобу Лайма), кліщового енцефаліту, Крим-Конго геморагічної гарячки та інших хвороб. Щороку близько 20 000 людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

В Україні сезон кліщів вже розпочато. Кліщі живуть на землі та піднімаються на 20-70 см на траву та кущі, де вони і знаходять господарів, які проходять повз них. Укус безболісний, і часто ви не відчуєте рух кліща на вашій шкірі.

 

Декілька порад, які допоможуть уникнути укусів кліщів:

1. Знайте, де чекати кліщів. Кліщі живуть у трав’янистих, чагарникових або лісистих місцевостях чи навіть на тваринах. Проводячи час на вулиці, гуляючи з собакою, в кемпінгу, садівництві тощо, ви можете близько контактувати з кліщами. Під час прогулянок дотримуйтесь головних доріжок і центру стежок.

2. Подбайте про відповідний одяг. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Носіть світлий одяг, щоб було легше побачити кліщів, які повзають по ньому. Одягніть довгі штани та сорочку з довгими рукавами, щоб прикрити більшість відкритих ділянок шкіри. Заправте сорочку в штани, а штани в шкарпетки, що ускладнить прикріплення кліщів до шкіри.

3. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. «Улюблені» місця кліщів на вашому тілі: ділянки між пальцями ніг, задня частина колін, пах, пахви, шия  (вздовж лінії росту волосся) та за вухами. 

4. Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

5. При поверненні додому, відразу зніміть і ретельно огляньте одяг, виперіть його та випрасуйте. Прання білизни при ≤40°C неефективне і кліщі легко виживають. Тому весь одяг слід прати або сушити при 60°C. Кліщі, які впали з господаря або одягу, можуть легко вижити протягом 1 або 2 тижнів і будуть шукати нового господаря.

6. Перевірте речі, які принесли з прогулянки (рюкзаки, підстилки, сумки тощо).

7. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

8. Прийміть ванну або душ якомога швидше після прогулянок на свіжому повітрі, щоб змити кліщів, які можуть повзати по вас, і так легше знайти кліщів, що прикріпилися.

9. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності - скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

 

Що робити, якщо виявили кліща на собі чи своїй дитині?

Памятайте, що швидке видалення кліща є важливим для зниження ризику передачі інфекційного захворювання, яке передається кліщем.

Отже, якщо Ви виявили кліща на шкірі:

1.Негайно зверніться до найближчого закладу охорони здоровя, де кліща видалять, оброблять місце укусу та дадуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно. Спеціальні пристрої для видалення кліщів не потрібні - досить звичайного пінцета. Візьміть кліща якомога ближче до шкіри пінцетом і повільно потягніть вгору, постійно натискаючи; уникайте скручування або роздавлювання кліща. Заразитися небезпечною хворобою можна не лише від укусу кліща, але й у разі, якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

2. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.

3. Ретельно вимийте руки з милом.

4. Позначте дату та місце укусу кліща в календарі для подальшого використання. Якщо протягом кількох тижнів після видалення кліща у вас з’явився висип або гарячка, зверніться до лікаря. Обов’язково розкажіть лікареві про ваш недавній укус кліщаоли він стався і де). 

 

Бережіть себе, своїх близьких та залишайтесь здорові!

 

Лікар-епідеміолог Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Олександра Томашовська

Фото без опису