Звільнення від сплати земельного податку

  • 319

Фото без описуВідповідно до п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України, від сплати земельного податку звільняються:

-  особи з інвалідністю  першої і другої групи;

-  фізичні особи, яки виховують трьох і більше дітей віком до 18 років

-  пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

   

Проте, відповідно до  п. 281.2 статті 281 Податкового кодексу України, звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

  

Варто зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

     

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у пункті 281.1 статті 281 Податкового кодексу України, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.  Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог пункту 284.2 статті 284 Податкового кодексу України та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги. У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого цього пункту пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

   

Для отримання пільги фізична особа, яка має право на таку пільгу, має подати 01 травня поточного року до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її особу  та документ , що посвідчує  право на пільгу. Документами, що посвідчують право особи пільгу зі сплати земельного податку є :

-для осіб з інвалідністю першої і другої груп - посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи,або  довідка МСЕК;

-для фізичних осіб, яки виховують трьох і більше дітей віком до 18 років - посвідчення батьків багатодітної сім’ї;

-для пенсіонерів (за віком) - пенсійне посвідчення (за віком);

-для ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - посвідчення «Учасник бойових дій», «Інвалід війни», «Учасник війни», «Член сім'ї військово-службовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби»;

-для фізичних осіб, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія).

     

Для отримання консультацій  з правових питань Ви можете звернутися до сектору «Снятинське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Коломийського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Снятин, пл. Незалежності, 1, каб.110, тел. (03476) 2-52-09, 0985377826.

 

Головний юрист сектору

«Снятинське бюро правової допомоги»  відділу

безоплатної правової допомоги                                                                   Надія Лосєва

Коломийського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги