Харчове отруєння та ботулізм
Літо - найспекотніша пора року, період наситити організм овочами та фруктами. Разом з тим,влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих інфекційних хвороб. Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників,що викликають захворювання кишкових інфекцій. В організм людини збудник потрапляє з забрудненими харчовими продуктами та питною водою,а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни.
Одним з найскладніших захворювань серед харчових отруєнь є ботулізм,який може привести до тяжких наслідків.
За 5 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби «тараньки» придбаної у містах стихійної торгівлі.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Профілактика ботулізму
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
У разі перших ознак отруєння зверніться до лікаря! Бережіть себе та рідних!