Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять

  • 123

Кожен, хто залишає після себе сміття на узбіччях доріг, в лісосмугах на берегах річок, зарінках, стихійних сміттєзвалищах вважає, що сміття само собою десь зникне, але не кожен усвідомлює скільки часу і сили щодня вкладається для підтримки чистоти нашої громади.

 

Прибравши одну ділянку, ми надіємося, що вона буде чистою від сміття, але водночас заповнюється сміттям інша і так безкінечно.

 

Всі хочуть, щоб наші вулиці, села, селище були чистими та впорядкованими. Але не треба сподіватися на когось. Слід розпочати з самого себе, адже від кожного жителя залежить чистота, порядок та краса рідного краю.

Ми мріємо про цивілізований світ, як приклад, розповідаємо як там чисто і які величезні штрафи за викидання простого окурка на тротуар. До речі, перебуваючи за кордоном, ми сумлінно дотримуємось всіх норм поводження з відходами. Чому ж тоді в себе вдома ми смітимо собі під ноги, закладаємо міну сповільненої дії майбутнім поколінням.

Багатьом людям не байдуже, як виглядає їхнє помешкання. Усі намагаються зробити його затишнішим та чистішим, але чомусь ці намагання поширюються тільки на приватний будинок, квартиру. Але вулиці, села, селище, поля, ліси – такий самий дім, як власний будинок. Чому ж не зробити його чистішим?

Чистота – це не тільки запорука здоров’я, це ще й прояв моральності людини. Неправий той, хто думає, що прибирати це не його обов’язок, а обов’язок лише працівників КП «Заболотівський ККП».

Іноді доводиться бачити насправді шокуючі приклади недбальства. Стихійні сміттєзвалища утворюються, як гриби після дощу, у багатьох населених пунктах громади. Хіба памперси, будівельне сміття, тогорішні овочі, т.п. не скидують самі ж жителі громади? Тому не слід перекладати спільну проблему на чиїсь плечі.

Власне, основними шляхами до вирішення проблеми сміття є навчитися викидати його в смітник, усвідомити, що за це необхідно платити так само, як за електро- та газопостачання, послуги інтернету та ін., підвищити рівень взаємної ввічливості, який має виховуватись ще з дитинства, і всім включитися у вирішення цієї проблеми.

На жаль, громада не має офіційного сміттєзвалища, але маємо можливість користуватися послугами підприємства ТОВ АВЕ-Івано-Франківськ.

На сьогодні, єдиною альтернативою залишається правильне поводження з  побутовими відходами в домашніх умовах (їх сортування, утилізація, компостування), а також укладання договорів жителями громади (фізичними та юридичними особами) на централізований вивіз сміття з філією АВЕ Коломия ТОВ АВЕ Івано-Франківськ, з якою безпосередньо працює селищна рада,  або іншими надавачами таких послуг.

Селищна рада залишає за собою право здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з побутовими та виробничими відходами, виявлення порушників вимог законодавства щодо поводження з відходами  (ст. 82 КУпАП), складання адміністративних протоколів та стягнення штрафів. Надалі такі штрафи будуть накладатися відповідальними особами без жодних докорів сумління!

Пам’ятаймо чудове правило: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять! Хоч якою буде робота комунальних служб, із тотальним недбальством і безкультур’ям їм не впоратись. Прикро дивитися, коли зеленіє трава, цвітуть квіти і на цій красі − гори сміття. Тому чистота громади залежить від кожного з нас.

Тож, шановні мешканці Заболотівської громади, давайте не смітити там, де живемо, і поводитися із сміттям, відповідно до чинного законодавства.

І хай чистота рідного краю стане найкращою нагородою усім небайдужим.

Фото без опису