Літо – пора відпочинку дітей

  • 243

Ось і розпочалися літні канікули. Як завжди, кожен з нас проведе їх по-різному. Подорожі, екскурсії, море, гори, походи, багато друзів - все це чекає на вас влітку.

Для дітей основними оздоровчими факторами являються: дотримання режиму дня, перебування на відкритому повітрі, рухова активність, раціональне харчування, чергування різних видів діяльності, загартовуючих процедур:

 

Режим дня дитини.

Влітку можна дещо скоригувати режим дня дитини. Важливо, щоб тривалість сну відповідала біологічним потребам дитини.

У розпорядку дня варто передбачити різноманітні заняття: ігри на свіжому повітрі, спорт, посильна допомога по господарству, читання, заняття творчістю, перегляд фільмів і мультфільмів, походи на пляж і на природу.

 

Раціональне харчування.

Правильно організований режим харчування має велике значення для нормального фізичного і нервово – психічного розвитку дитини. Приймати їжу слід не раніше ніж через 30 хвилин після гри або прогулянки, а вечеряти за 1 – 1,5 години до сну. Влітку важливо поповнити запас вітамінів, тому потрібно включити в раціон сезонні ягоди, адже в розпал сезону кількість корисних речовин у них максимальна. Також треба пам’ятати, що перед вживанням ягоди, фрукти і овочі потрібно ретельно помити, щоб в організм не потрапили кишкова паличка або гельмінти.

Особливу увагу слід звернути на кількість рідини, що вживається, щоб не допустити теплового удару і зневоднення.

 

Фізичні навантаження.

Організація фізичного виховання повинна відповідати віку дитини, стану її здоров’я, рівню фізичного розвитку та фізичній підготовленості.  

Потрібно щодня перебувати на відкритому повітрі, робити ранкову гімнастику, загартовування: повітряні та сонячні ванни, обтирання, душ, купання, організовувати прогулянки. Все це зміцнює імунну систему дитини.

 

Розумові навантаження.

Особлива проблема сучасного суспільства – комп’ютер. Сучасна дитина не до кінця розуміє всю небезпеку впливу цієї техніки на фізичний, психологічний і розумовий стан. Тому батькам слід стежити за тим, щоб час перебування перед екраном комп’ютера був не більше 2х годин на день.

Крім того, відсутність інтелектуального навантаження влітку призводить до того, що призводить до забування та втрати основних учнівських навичок, набутих протягом року. Тому дуже важливо влітку обов’язково читати, розв’язувати рівняння, писати вправи, повторювати пройдений матеріал, звичайно не в таких великих обсягах як в період навчання.

Отже, підсумовуючи вищевикладене, літня пора являється найбільш сприятливим періодом для зміцнення здоров’я дітей, їх повноцінного розвитку. Але, щоб мати міцне здоров’я, про нього потрібно дбати щодня, бо здоров’я – це найважливіше, що є в житті людини.

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                          Наталія САВЧЕНКО

Фото без опису