МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ.

  • 11

26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи 20 століття.

38 років минуло від екологічно-гуманітарної аварії, спричиненої двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.

Чорнобильська аварія стала уроком для всіх, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, не визнає кордонів. Наслідки катастрофи залишаються й до сьогодні предметом обговорення світової наукової спільноти. Тому людство має бути обережним, щоб у майбутньому не повторилися подібні ядерні катастрофи.

 Питання радіаційної безпеки є надзвичайно актуальним в умовах війни в Україні.

 Вкотре нагадуємо, щоб уникнути небезпеки в разі  ядерної аварії , необхідно дотримуватися наступних порад, які допоможуть зберегти життя та здоров'я.

Якщо ви перебуваєте в зоні небезпеки, залишайтеся на місці, дотримуйтеся інструкцій та не поспішайте виходити з приміщення.

Максимально герметизуйте житлові та службові приміщення: щільно закрийте вікна, двері, димоходи і вентиляційні отвори.

Захищайте своє дихання та шкіру підручними засобами ( носовими хустинками, рушниками, ватно-марлевими пов'язками  та інш.).

Прийміть лікарські препарати, що перешкоджають накопиченню радіонуклідів в організмі, наприклад йодна профілактика(калій йодид).

Обмежте вживання до їжі забруднених продуктів харчування, варто зробити запаси питної води та продуктів харчування: набрати воду в закриті ємності, продукти загорнути в плівку та покласти до холодильника чи шафи.

При надмірному впливі радіації на організм, слід негайно звернутися до лікаря та дотримуватися всіх його рекомендацій.

Уважно слухайте повідомлення органів влади щодо прогнозу розвитку аварії, подальших дій, евакуації. З прибуттям на нове місце необхідно зняти верхній одяг, взуття та провести дезактивацію та санітарну обробку тіла водою з миючими засобами.

У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання.

Будьте уважні та дотримуйтесь порядку дій при ядерній небезпеці !

Фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії  Снятинського відділу Коломийського РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» щоденно проводяться  моніторингові вимірювання радіаційного фону. Показники радіаційного фону  в межах природних фонових значень , характерних для  Прикарпаття ,згідно встановлених Норм радіаційної безпеки України  НРБУ-97.Щотижнева інформація  по результатах гамма- фону висвітлюється на сайті  та сторінці ФБ ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ».

Фото без опису