ФРУКТИ, ЯГОДИ І ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ.
Люди з цукровим діабетом часто обмежують себе в них, бо у фруктах багато цукру. Дарма!
Вони містять багато клітковини та мікроелементів, тому можуть і мають бути в раціоні. Головне — контролювати порцію та віддавати перевагу фруктам та ягодам із низьким глікемічним індексом. Що це означає?
Глікемічний індекс (ГІ) — це показник, який вказує на те, наскільки той чи інший продукт підвищує рівень цукру в крові. Що вищий ГІ має продукт, то вище й швидше зростає рівень цукру, і навпаки.
Дотримуйтеся цих рекомендацій , щоб фрукти приносили лише користь:
- віддавайте перевагу цілим фруктам. Під час приготування смузі, пюре, соку втрачається клітковина, тому вони швидше підвищать цукор у крові;
- якщо ви використовуєте метод тарілок, невеликий шматочок цілого фрукта або ½ чашки фруктового салату на десерт — чудове доповнення до некрохмалистих овочів, невеликої порції крохмалю та білкових продуктів, які знаходяться на вашій тарілці;
- розподіляйте порції протягом дня, щоб не викликати підвищення рівня цукру;
- при діабеті дозволяється їсти черешні, груші, яблука, сливи, вишні, гранат, персики, цитрусові;
- не рекомендується вживати, особливо у великій кількостях кавун і виноград. До заборонених фруктів також належать хурма, банани,
фініки, оскільки вони швидко підвищують рівень глюкози у крові.
Не існує універсальної моделі харчування для людей з діабетом. Для індивідуального планування раціону харчування зверніться до свого лікаря. Це допоможе уникнути помилки, яка може стати фатальною для вашого здоровя.