«ІНСТРУМЕНТИ ДІАЛОГУ ТА КОМУНІКАЦІЇ В ГРОМАДІ ДЛЯ ЕФЕКТИВНИХ РІШЕНЬ ЇЇ РОЗВИТКУ»: ПІДСУМКИ

  • 539

18 серпня завершився п’ятиденний семінар-тренінг «Інструменти діалогу та комунікації в громаді для ефективних рішень її розвитку». Тиждень для учасників семінару із 5 областей України був насиченим та продуктивним.

За перерід перебування в Заболотівській громаді представники проєкту  Німецько-україський агрополітичний діалог та 8-ми пілотних громад України, окрім вивчення особливостей успішної комунікації, змогли поглиблено вивчити вплив ремісничих продуктів на збалансований ріст та позитивний вплив на економічну та культурну сфери сільської місцевості, прослухати лекцію «Відродження Крафтової Майстерності: від правового регулювання до Художньої Творчості» від експертки Наталії Якименко.

Підкріпити теоретичні знання вдалось пройшовши тренінгові заняття та шляхом відвідин ТОВ «Берг Фрут» (селище Заболотів), ТОВ «EcoBerry» (с.Тишківці), Міриної майстерні сиру (с.Трійця) та виробництва крафтових чаїв «Сімейний бренд Стовпюків» (с.Спас).

Інформація про візит учасинків семінару до ТОВ «Берг Фрут» та ТОВ «EcoBerry» вже попередньо публікувалась на сайті селищної ради.

Що ж до Міриної майстерні сиру – то це особливе місце на карті кулінарної України, де учасники семінару-тренінгу змогли не тільки ознайомитись з  історією створення майстерні, а й скуштувати справжнього домашнього сиру, створеного з любов'ю та професійною майстерністю Мирославою Волощук. Майстерня має унікальний колорит, адже усі сири виготовляються власними руками, виключно зі свіжого козячого молока високої якості.

Завітавши до сусідньої Нижньовербізької територіальної громади, наші гості мали змогу навідатись до голови правління «Стандарти Карпат» Михайла Стовпюка. Пан Михайло провів коротку екскурсію виробництва крафтових чаїв «Сімейний бренд Стовпюків» та за чашечкою натурального карпатського чаю розповів про свою історію успіху: «Я вже понад 25 років займаюсь власною справою. Починалося все з продажу лікарських рослин, які ми заготовляли в Карпатському регіоні. Їздили на різні виставки, представляли свою продукцію. Потім все значно розширилося, і тепер ми на досить гарному рівні. Виготовляємо єдине в Україні медове драже, карпатські чаї, пластівці, капучино тощо…».

На завершення учасники навчання також відвідали одне з найбільших фермерських господарств Коломийського району ФГ «Богдан і К», зустріч відбулась на території овечої ферми в селі Рудники за участі Василя Стефурака - голови громадської організації «Асоціації вівчарів».

Неоціненним є досвід здобутий під час проходження 5-ти денного навчання та знайомства з провідними агропідприємствами та крафтовиками Заболотівщини та сусідніх громад, Безліч позитивних відгуків та приємних слів подяки прозвучали з уст гостей з усієї України в сторону Заболотівщини, адже наш край багатогранний, колоритний та має багато традицій.

В свою чергу Заболотівський селищний голова Петро Маліборський, висловлює щирі слова подяки проекту Німецько-україський агрополітичний діалог, зокрема його керівниці Марії Ярошко, за можливість бути членами команди, вивчати  досвід інших громад України у розвитку сільського господарства та ділитися власним.

Спільними зусиллями ми розвиватимемо і власні громади і рідну Україну!