В ЗАБОЛОТОВІ ВІДКРИТО КІМНАТУ-МУЗЕЙ «ПРОСВІТИ» І КНИГИ ТА МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ МИРОСЛАВА ПОПАДЮКА

  • 169

Сьогодні, 4 листопада, в Заболотові відбулась ще одна знаменна подія – у Заболотівському ліцеї ім. М.Попадюка урочисто відкрито кімнату-музей «Просвіти» і Книги та освячено меморіальну дошку відомого просвітянина, педагога, поета та публіциста, громадсько-культурного діяча Мирослава Петровича Попадюка. Відбулась подія за ініціативи близьких родичів, інтелігенції, громадських організацій та за підтримки Заболотівської селищної ради.

 

Мирослав Петрович все своє життя присвятив відродженню національної школи в рідному краї. Він був лауреатом обласної літературно-просвітницької премії ім. Марійки Підгірянки та літературно-мистецької премії ім. Марка Черемшини. Неодноразово наш земляк нагороджувався різними відзнаками, зокрема, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям», просвітницькою медаллю «Будівничий України».

 

У 2007 році Мирослав Попадюк став членом Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України, обласної організації спілки письменників України. Протягом своєї трудової діяльності він директорував у Зібранівській, Троїцькій, Вовчківській та Заболотівській школах, тривалий час завідував районним відділом освіти та гідно очолював Снятинське районне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта»  ім. Тараса Шевченка.

 

Дата відкриття кімнати-музею та встановлення меморіальної дошки також була обрана не спроста – саме 4 листопада Мирославу Петровичу мало б виповнитись 86 років.

 

Поки гамірно збирались на захід почесні гості, родичі, близькі друзі та колеги нашого земляка по перу, небайдужі жителі громади, лунала подвір’ям ліцею прекрасна пісня у виконанні Петра Коржа «Заболотів, мій Заболотів», слова якої написав Мирослав Петрович.

 

Урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки на фасаді Заболотівського ліцею розпочалась з Гімну України у виконанні вихованки вокальної студії «Олімпія» Заболотівського будинку культури Софії Вериги.

 

Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам'ять відомого просвітянина.

 

Далі до слова було запрошено дружину Мирослава Петровича – Дарію Юріївну, селищного голову Петра Маліборського, депутата обласної ради Орисю Книшук, першого заступника голови обласної організації ВУТ «Просвіта» Михайла Січку, голову Коломийського міськрайонного товариства «Просвіта» Василя Глаголюка та директора Заболотівського  ліцею ім.М.Попадюка Олександра Вандяка.

 

Опісля, спільну молебень та освячення меморіальної дошки-пам’ятного знаку провели Всечесні отці Захарій та Богдан.

 

Під час заходу також пролунала прекрасна пісня «Ожина» (слова Мирослава Попадюка) у виконанні Володимира Шейноги, та присвячений Заболотівській школі вірш «Рідна школа», який зачитав Арсен Луговий.

 

По завершенні освячення меморіальної дошки, всіх присутніх було запрошено на першу екскурсію кімнатою-музеєм «Просвіти» і Книги, над відкриттям якої в останні роки свого життя працював Мирослав Петрович. Провела екскурс музеєм його завідувачка – поетеса, учениця письменника, вчителька Іванна Байда. Також, в рамках заходу, було надано можливість виступити і поділитися своїми спогадами про Мирослава Попадюка тим, знав його краще за всіх, для кого він був не просто людиною, а найближчим і найріднішим по творчості та по духу: голові Снятинської районної організації «Просвіта» Івану Оробцю, члену Національної спілки журналістів України та учню поета  Івану Грекуляку, товаришу та автор фільму про Мирослава Петровича – Василю Гаврилюку.

 

Так, з Божою поміччю під захистом Збройних Сил України відкрив свої двері музей «Просвіти» і Книги, про який так мріяв Мирослав Попадюк. А тепер тут зібрано цінні надбання письменника. Тут його душа. Віримо, що те розумне, вічне, що посіяв за життя Мирослав Петрович проросте у наших серцях і серцях наших нащадків.

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису