КРАСНУХА: ЧИМ ВОНА НЕБЕСПЕЧНА?

  • 123

Краснуха є гострою заразною вірусною інфекцією. Якщо у дітей і дорослих вірус краснухи зазвичай викликає незначне підвищення температури та висипання, то інфікування жінки в період вагітності, особливо в першому триместрі, може призвести до викидня, загибелі плода, мертвонародження або вроджених вад розвитку у немовляти, відомим як синдром вродженої краснухи (СВК).

Вірус краснухи передається повітряно-краплинним шляхом при чханні чи кашлі інфікованої людини. Людина є єдиним відомим носієм вірусу краснухи.

 

Основні факти:

  • краснуха - це контагіозна вірусна інфекція, що найчастіше зустрічається у дітей та підлітків
  • краснуха є провідною причиною вроджених вад серед причин, які можна попередити за допомогою вакцин
  • спеціального лікування краснухи немає, але хворобу можна запобігти за допомогою вакцинації.

Симптоми

У дітей хвороба протікає, зазвичай, легко, з симптомами, що включають висипання, незначно підвищену температуру (<39°C), блювання і легкий кон'юнктивіт. Висип, який з'являється в 50-80% випадків, переважно, спочатку виступає на обличчі та шиї, потім спускається нижче по тілу і триває 1-3 дні. Опухлі лімфатичні вузли за вухами та на шиї є однією з характерних клінічних ознак. В інфікованих дорослих людей, частіше у жінок, може розвиватися артрит із болями у суглобах, який триває зазвичай 3-10 днів. 

Симптоми найчастіше з'являються через 2-3 тижні після інфікування. Хворий є найбільш заразним для оточення через 1-5 днів після появи висипки.

Якщо інфікування жінки вірусом краснухи відбувається на початку її вагітності, ймовірність того, що вона передасть вірус плоду, становить 90%. Грудні діти із СВК можуть виділяти вірус протягом року чи більше після народження. 

Синдром уродженої краснухи

Діти з СВК можуть страждати від порушень слуху, дефектів очей, вад серця та інших довічних форм інвалідності, включаючи аутизм, цукровий діабет та дисфункцію щитовидної залози. У разі багатьох таких порушень потрібні дорога терапія, хірургічні операції та інші дорогі види медичної допомоги.

Найвищий ризик СВК існує у країнах, де жінки дітородного віку не мають імунітету до цієї хвороби (який виробляється або внаслідок вакцинації, або після перенесеної раніше краснухи). До введення вакцини до 4 дітей на 1000 випадків народження живих дітей з'являлися на світ із СВК.

Ізоляція хворих (особливо від контакту з жінками дітородного віку): у випадку набутої краснухи — до 7 днів після появи висипання; у випадку вродженої краснухи — до виповнення 12 міс. або отримання 2-кратного негативного результату ізоляції вірусу з носоглотки та сечі у віці >3 міс.; дітей, госпіталізованих з приводу вродженої катаракти, вважайте потенційно заразливими до 3 років.

Люди, інфіковані краснухою, повинні повідомляти друзям, родині та людям, з якими вони працюють, особливо вагітним жінкам, що вони хворіють на краснуху. Якщо ваша дитина захворіла на краснуху, важливо повідомити про це вихователю в школі чи дитячому садку.

Вакцинація

Найкращий захист — імунізація живою комбінованою вакциною для профілактики кору, епідемічного паротиту і краснухи (КПК). Вона зумовлює надійний тривалий імунітет, а також попереджує розвиток тяжких форм та ускладнень. Щеплення проти кору, паротиту та краснухи є в Національному календарі профілактичних щеплень. Вакцини проти цих захворювань закуповують державним коштом, тому вони є безоплатними та якісними. Календар передбачає два щеплення: в 1 рік — перша доза; у 6 років — друга доза. Єдина доза вакцини проти краснухи на основі живого штаму атенуйованого забезпечує більше 95% тривалого імунітету, схожого з імунітетом, що виробляється в результаті природного інфікування.

Всім жінкам, які не хворіли на краснуху, перед вагітністю варто провакцинуватись двічі з інтервалом 30 днів.

Бережіть себе і рідних!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    

Олександра Томашовська

Фото без опису