ЯК НА ПРИКАРПАТТІ БОРОЛИСЯ З МОСКАЛЯМИ: ВІДВІДАЛИ ІСТОРИЧНІ МІСЦЯ ОПОРУ В С.ВЕЛИКИЙ КЛЮЧІВ ТА С.СПАС

  • 409

02 квітня 2024 року в рамках співпраці з Нижньовербізькою територіальною громадою  мали змогу відвідати криївки-   історичні місця опору  в с.Великий Ключів та с.Спас.

У Великому Ключеві на куті «Царина» за останніми сільськими хатами видніється дубовий хрест. А нижче хреста бункер, відбудований у 2020 році.

Цей хрест — перше вшанування пам’яті окружного провідника ОУН Івана Кулика «Сірого» та подружжя: кущового провідника Юрія Дронюка «Яра» і друкарки Анни Дронюк «Мухи», які загинули тут у криївці восени 1951 року через зраду Романа Тучака «Кірова».

У криївці виставлені оригінальні речі, знайдені під час розкопок. Експозиція також доповнена іншими експонатами того періоду: друкарською машинкою, арифмометром, побутовими речами.

Поруч знаходиться потік Керлибага, джерельна вода з якого заведена у криничку криївки.

У селі Спас теж є музей-криївка.

22-річний  житель села Дмитро Дідущак на псевдо «Погиба» віддав своє життя у боротьбі із загарбниками. Він став першою жертвою зі Спасу, але не останньою.

Відродив ім’я героя УПА Василь Савчук. Чоловік декілька років тому почав зводити будинок неподалік пам’ятного меморіалу і випадково наткнувся на людські рештки. Як виявилося згодом із розповіді одного свідка, там знаходилася могила Дмитра Дідущака.

Криївка розташована позаду пам’ятної композиції. Вона і справді захована так, як годиться для криївки. Це – невелика землянка, яка слугувала прихистком для повстанців, в якій вони жили і переховувалися, з яких відбивалися від ворогів, і в якій вони деколи гинули. В криївці мало місця, але тим не менше вона доволі простора і затишна. Василь Савчук зібрав у ній речі того часу, які були притаманні для криївок. Зокрема це – старий образок, лампада, машинка для друку, автомат, форма вояків УПА, зображення Степана Бандери та інші атрибути повстанця.

 

Нинішня війна росії проти України  лише є черговим підтвердженням її ролі історично послідовного ворога України, недодержави, яка заподіяла найбільше лиха Україні. 

Але як тоді,  так і сьогодні   на шляху агресивних планів ворожого  режиму  стоїть український дух, сотні, тисячі юнаків і юнок, захисників і захисниць,  які вірили і вірять, що прийде день, коли Україна стане вільною.

Історична пам'ять дуже важлива для кожної людини і для кожного народу. Адже без минулого немає майбутнього.

 

Щиро дякуємо за співпрацю Нижньовербізькому сільському голові Ярославу М’якущаку, а також окремі слова вдячності за історичний екскурс знаному на Коломийщині громадському діячу, координатору коломиян на Майдані, — Геннадію Романюку. 

Слава Україні!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису