УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ ІНФОРМУЄ: ПРО САМШИТОВУ ВОГНІВКУ

  • 67

Про самшитову вогнівку

Самшит – декоративна, вічнозелена, невибаглива, холодостійка рослина, яку використовують для  озеленення  та в декоративному  садівництвіДо недавнього часу самшит практично не уражувався хворобами та не пошкоджувався шкідниками. Останніми роками  самшит страждає від нашестя самшитової вогнівки.

Аномально тепла зима, сприяла перезимівлі самшитової вогнівки, яка буде поширюватися та пошкоджувати рослини самшиту.

Із потеплінням починається вихід гусениць небезпечного шкідника – самшитової вогнівки із зимуючих коконів, а невдовзі з’являються пошкодження кущів самшиту. Часто буває, що люди не звертають увагу на перші ознаки ураження куща шкідником, а потім боротися з ним вже пізно. Ознаками заселення кущів гусеницями вогнівки є наявність павутини, на листках рослини з’являються скупчення шкурок від личинок, екскременти, на гілках, листках, найчастіше у скупченнях павутини наявна велика кількість гусениць. Продукти життєдіяльності гусениць нерідко наявні на землі під кущами.  Розвиток самшитової вогнівки проходить дуже швидко – за літо з’являються два-три покоління шкідника. Самки відкладають яйця зеленувато-жовтого кольору купкою на нижню сторону листків самшиту. Далі з’являються гусениці – зеленувато-жовті, можуть бути жовтувато-коричневими. На перших порах молоді гусениці скелетують листки самшиту – виїдають м’якоть нижньої частини, залишаючи зверху плівку. Пізніше гусениці обгризають листки повністю, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Зимують гусениці в павутинному коконі між склеєними докупи листками.

Якщо на Вашій ділянці один-два кущі самшиту, при виявленні перших пошкоджень, можна спробувати застосувати механічний метод боротьби: обрізати пошкоджені гілки, зібрати та знищити яйцекладки та гусениці. Якщо ж вогнівка оселилася на багатометровій зеленій огорожі без хімічного захисту не обійтись. Боротьба із шкідником потребує оперативності та систематичності,  амшит може висохнути за лічені дні).

Для недопущення інтенсивних пошкоджень вогнівкою, радимо обстежити насадження самшиту та при виявленні гусениць першого покоління – навесні, провести захисні обприскування препаратами, які рекомендовані “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених   до   використання    в    Україні”. Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків і павутині. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща.  Обробки проводяться раз на 3-4 тижні у зв’язку з тим, що дія препаратів триває 20-30 днів, а цикл розвитку комахи близько 40 днів.

Забороняється  застосування  пестицидів  для  захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів.

При проведенні обробітків у населених пунктах, необхідно дотримуватись вимог «Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСанПіН 8.81.2.001-98) та правил особистої гігієни.

 Фото без опису