На ранніх посадках картоплі та помідорів проходить живлення, спаровування та яйцекладка колорадського жука – інформують спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби області на підставі обстежень посадок даних культур.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує споживачам і суб’єктам підприємницької діяльності про дію та обов’язковість дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів, в т. ч. в умовах воєнного стану.
Незабаром літо… це можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.
За офіційною інформацією від компетентного органу Великобританії Англія та Шотландія тимчасово призупинили комерційне переміщення котів, собак і тхорів з України, Республіки Білорусь, Республіки Польща та Румунія. Дане рішення набрало чинності з 13.04.2022 та продовжено до 09.07.2022.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги інформацію про моніторинг цін на соціально значущі товари і лікарські засоби та заходи державного нагляду у сфері державних регульованих цін на ринку пального за період з 16 до 22 травня 2022 року.
Головне управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини інформує, що Кабміном призупинено встановлення граничних рівнів торгової надбавки до середньої ціни бензинів та дизельного пального. При цьому суб'єкти господарювання, як і раніше, зобов'язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення.
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує про отримання інформаційного повідомлення через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 06.05.2022 р. №2022.2286-fup17 стосовно виявлення арахісового білка у харчовій добавці соєвий лецитин, що експортувалася з Нідерландів до України (отримувач: ТОВ «Cacaomill», вул. Гагаріна, 26, оф. 410. м. Бровари, Київська область, 07400 та ТОВ «Cacaomill» вул. Незалежності, 18, м. Бровари, Київська область, 07400).
Серед багатьох захворювань, які вражають печінку людини лікарі на особливе місце ставлять гепатит С. Вірусний гепатит С, - це інфекційне захворювання яке викликається вірусом гепатиту С і вражає як печінку так і інші внутрішні органи та тканини(щитоподібну залозу, кістковий мозок та інші). Клінічні прояви гепатиту С схожі з іншими ураженнями печінки і проявляються в загальній слабкості, швидкій втомлюваності, втраті апетиту і ваги тіла, болі в м'язах та суглобах. В окремих випадках може розвинутись жовтяниця, - коли шкіра та слизові оболонки приймають жовтий колір. Захворювання досить часто на початку протікає безсимтомно, але нажаль нерідко переходить у хронічну форму. Вірусний гепатит С називають «ласкавим вбивцею» через його властивість маскуватись під інші захворювання. Збудником інфекції є вірус гепатиту С. Джерелом інфекції є як хворі на гостру форму захворювання так і хворі на хронічні форми гепатиту С. Зараження можливе при переливанні інфікованої крові, при медичних маніпуляціях, при нанесенні татуювань нестерильним інструментарієм, а також при використання спільних зубних щіток, бритв, манікюрних інструментів. Також є ризик заразитися при незахищених статевих зносинах, а також існує ймовірність передачі гепатиту С від інфікованої матері до дитини під час вагітності. Період від моменту зараження до появи перших проявів хвороби або інкубаційний період при вірусному гепатиті С складає від 2 тижнів до півроку, але найбільш часто 1,5-2 місяці. Часто при гострому захворюванні у людини може не бути ніяких клінічних проявів, а про хворобу людина дізнається випадково, наприклад коли здає кров, щоб стати донором. Але 70-80% хворих мають хронічну форму гепатиту С, яка крім підвищеної втомлюваності та зниження інтелектуальної працездатності більше ні чим не проявляється. При цьому слід зазначити, що гепатит С є одним з основних чинників розвитку цирозу та раку печінки, які приводять до передчасної смерті пацієнта.
Хочемо нагадати, що 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Хоча останні роки захворюваність на вірусні гепатити щорічно знижується, однак ці захворювання залишаються актуальним враховуючи значні міграційні процеси в суспільстві, а також суттєве збільшення кількості травм через військові дії. Цей раз детальніше висвітлимо тему вірусного гепатиту В.
Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності