Генетично модифіковані сорти рослин та порядок їх використання в Україні

Генетично модифіковані сорти рослин та порядок їх використання в Україні

  • Переглядів: 185

Генетично модифікований організм (ГМО) – це будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах. 

Повідомлення RASFF щодо виявлення Listeria monocytogenes у сирі та сосисках з м’яса птиці, експортованих з Італії

Повідомлення RASFF щодо виявлення Listeria monocytogenes у сирі та сосисках з м’яса птиці, експортованих з Італії

  • Переглядів: 252

До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшло  інформаційне  повідомлення  системи швидкого оповіщення  щодо  харчових  продуктів та кормів (RASFF) від 20.09.2022 р. № 2022.4497-fup19 стосовно виявлення Listeria monocytogenes (ST155) в сирі «Asiago Pressato» і сосисках з м’яса птиці «Wurstel», що експортувалися з Італії (виробники: Latteria sociale di bolzano vicentino; Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., Italy) до України (отримувач: ПП «КЛЄР» просп. Повітрофлотський, 66, м. Київ, 03151).

Що таке хвороба Лайма або Лайм- бореліоз.

Що таке хвороба Лайма або Лайм- бореліоз.

  • Переглядів: 672

Хвороба Лайма або Лайм-бореліоз – це природно осередкове інфекційне захворювання, спричинене бактеріями роду Borrelia, що передаються людині з укусом зараженого кліща. В Україні від 3 до 25% кліщів є переносниками бореліозу. Джерелом інфекції при бореліозі є до 130 видів ссавців та близько 100 видів птахів.

До відома зацікавлених в експорті рибних продуктів до Японії

До відома зацікавлених в експорті рибних продуктів до Японії

  • Переглядів: 227

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримала роз’яснення від компетентного органу Японії щодо експорту рибних продуктів для споживання людиною за запитом українських виробників. Відповідно до інформації, наданої компетентним органом Японії, супроводження більшості рибних продуктів сертифікатами здоров’я при ввезення до Японії не вимагається (не застосовується до устриць у сирому вигляді та риби-фугу).

Затверджені зміни до Вимог щодо безпечності та якості молока і молочних продуктів

Затверджені зміни до Вимог щодо безпечності та якості молока і молочних продуктів

  • Переглядів: 218

Наказом Мінагрополітики від 22.08.2022 № 595 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118», який зареєстрований у Міністерстві юстиції від 16.09.2022 №10077/38413, затверджені зміни до Вимог щодо безпечності та якості молока і молочних продуктів.

Повідомлення RASFF щодо виявлення  небезпечної продукції

Повідомлення RASFF щодо виявлення  небезпечної продукції

  • Переглядів: 209

До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшло  інформаційне повідомлення  системи швидкого оповіщення щодо  харчових  продуктів та кормів (RASFF) від 29 липня 2022 року № 2022.3840-fup 78 стосовно  виявлення тропанових алкалоїдів у кукурудзяних чіпсах, що експортувалися з Німеччини (виробник: Alnatura Produktions- und Handels GmbH, Germany) до України (отримувач: ТОВ «БЮРО ВИН» вул. Мечнікова, 9, м. Київ, 01021; ТОВ «ТС Плюс», вул. Краснова, 27, м. Київ, 03115).

Про проведення оздоровлення дітей влітку 2022 року на Прикарпатті

Про проведення оздоровлення дітей влітку 2022 року на Прикарпатті

  • Переглядів: 223

Закінчилося літо, а з ним і період оздоровлення та відпочинку для дітей. Через російську агресію не всі дитячі заклади оздоровлення та відпочинку нашої області  надавали послуги з оздоровлення та відпочинку дітям, так як приймали внутрішньо переміщених осіб, а інші - не мали відповідно облаштованих укриттів.

Протруювання насіння — основний захід для контролю хвороб.

Протруювання насіння — основний захід для контролю хвороб.

  • Переглядів: 285

Озима пшениця є однією з головних продовольчих культур, яка домінує в структурі посівних площ. Для одержання високих врожаїв провідне місце посідає захист рослин від хвороб. Важливим етапом підготовки до посіву є - протруювання насіння, по-скільки урожай завжди починається з якісного та здорового насіння, якому забезпечили гарні умови для проростання та захист від хвороб на ранніх етапах росту і розвитку. Це істина, про яку знає кожен агроном, проте ще й досі дехто недооцінює важливість правильного фунгіцидного протруювання насіння. Особливо це актуально на тлі сучасних змін погодних умов, які складно спрогнозувати в осінньо-зимовий період.

Радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми

Радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми

  • Переглядів: 194

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.