Обережно, ботулізм!

Обережно, ботулізм!

  • Переглядів: 157

У минулому році в Україні на ботулізм захворіли 98 людей, десятеро з них померли. Випадки захворювання на ботулізм реєстрували в усіх областях України, окрім Закарпатської, Луганської та Миколаївської областей. Найбільше випадків зареєстрували в Волинськійобласті — 9, у Житомирській, Львівській і Чернігівській областях — по 8, у Черкаській — 7.

Ще раз про СНІД

Ще раз про СНІД

  • Переглядів: 271

15 травня щорічно увесь світ відзначає певними заходами Всесвітній  день пам'яті померлих від СНІДу. Тому доречно буде ще раз нагадати всім нам про цю небезпечну інфекцію.  ВІЛ-інфекція,- це соціально небезпечне вірусне інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок інфікування організму людини вірусом імунодефіциту людини(ВІЛ).    Збудник  захворювання —  РНК вірус, що має вигляд спіралі у трикутній серцевині. Він носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і має три типи: ВІЛ 1 та ВІЛ 2, що є дуже поширеними у Західній Європі, та ВІЛ 3, на який виявляють переважно у американців та африканців. Вірус вражає Т-лімфоцити, що служать для його розмноження, та макрофаги, що розносять його по організму. Цей вірус  тривалий час(місяцями і роками) паразитує у клітинах імунної системи(лімфоцитах, макрофагах), а також у  клітинах нервової  тканини організму людини. Це призводить до прогресуючої втрати функцій імунної, лімфатичної, нервової та інших систем організму. Інкубаційний або так званий скритий період від моменту зараження до появи клінічних симптомів при ВІЛ інфекції триває від кількох місяців до кількох років. Без лікування тривалість життя людини зараженої ВІЛ триває в середньому 9-11 років від моменту зараження і за цей період вірус розмножається в Т-лімфоцитах та руйнує їх. А так як лімфоцити відповідають за захист організму від різних мікробів та пухлин, то руйнування основної регулюючої клітини імунної системи призводять до незахищеності ВІЛ – інфікованої людини від опортуністичних інфекцій викликаних умовно-патогенними мікроорганізмами. Опортуністичними інфекціями зазвичай називають такі інфекції,  які не можуть викликати хворобу у людей зі здоровою імунною системою, але можуть викликати хворобу  у людей з ослабленою імунною системою. Виникають інфекційні захворювання шкіри, ротової порожнини, стравоходу, шлунково – кишкового тракту, легень. Пригнічення ланок імунної системи (лімфоцитів – кіллерів або вбивць ) призводить також  до розвитку злоякісних пухлин.

Ще раз про глисти

Ще раз про глисти

  • Переглядів: 202

Досить актуальною проблемою в нашому регіоні є глисті інвазії.  Спеціалістами Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» протягом І кварталу поточного року проведено понад тисячу досліджень біологічного матеріалу на наявність яєць гельмінтів. Серед обстежених зареєстровані випадки таких паразитарних захворювань: гемінолепідоз ( збудник – карликовий ціп’як), ентеробіоз ( збудник – гострики), аскаридоз ( збудник – аскарида) та інші. Більшість інвазованих  це діти, які складають до 80 % від всіх хворих.