Англія та Шотландія тимчасово призупинили комерційне переміщення домашніх тварин  

Англія та Шотландія тимчасово призупинили комерційне переміщення домашніх тварин  

  • Переглядів: 173

За офіційною інформацією від компетентного органу Великобританії Англія та Шотландія тимчасово призупинили комерційне переміщення котів, собак і тхорів з України, Республіки Білорусь, Республіки Польща та Румунія. Дане рішення набрало чинності з 13.04.2022 та продовжено до 09.07.2022.

ІНФОРМАЦІЯ про моніторинг цін  (16-22.05.2022)

ІНФОРМАЦІЯ про моніторинг цін  (16-22.05.2022)

  • Переглядів: 194

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги  інформацію про моніторинг цін на соціально значущі товари і лікарські засоби та заходи державного нагляду у сфері державних регульованих цін на ринку пального за період з 16 до 22 травня 2022 року.

До уваги суб’єктів  господарювання, що здійснюють реалізацію палива

До уваги суб’єктів  господарювання, що здійснюють реалізацію палива

  • Переглядів: 142

Головне управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини інформує, що  Кабміном призупинено встановлення граничних рівнів торгової надбавки до середньої ціни бензинів та дизельного пального. При цьому суб'єкти господарювання, як і раніше, зобов'язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення.

Радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми

Радіаційний фон на Прикарпатті в межах норми

  • Переглядів: 126

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

До уваги споживачів та операторів ринку харчових продуктів – повідомлення системи RASFF

До уваги споживачів та операторів ринку харчових продуктів – повідомлення системи RASFF

  • Переглядів: 159

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує про отримання інформаційного повідомлення через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 06.05.2022 р. №2022.2286-fup17 стосовно виявлення арахісового білка у харчовій добавці соєвий лецитин, що експортувалася з Нідерландів до України (отримувач: ТОВ «Cacaomill», вул. Гагаріна, 26, оф. 410. м. Бровари, Київська область, 07400 та ТОВ «Cacaomill» вул. Незалежності, 18, м. Бровари, Київська область, 07400).

Вірусний гепатит С

Вірусний гепатит С

  • Переглядів: 225

Серед багатьох захворювань,  які вражають печінку людини лікарі на особливе місце ставлять гепатит  С. Вірусний гепатит С, - це інфекційне захворювання яке викликається вірусом   гепатиту С і вражає як печінку так  і інші  внутрішні органи та тканини(щитоподібну залозу, кістковий мозок та інші). Клінічні прояви гепатиту  С схожі з іншими ураженнями печінки і проявляються в загальній слабкості, швидкій втомлюваності, втраті апетиту і ваги тіла, болі в м'язах та суглобах. В окремих випадках може розвинутись жовтяниця, - коли шкіра та слизові оболонки  приймають жовтий колір. Захворювання досить часто на початку протікає безсимтомно, але нажаль нерідко переходить у хронічну форму. Вірусний гепатит С називають «ласкавим вбивцею» через його властивість маскуватись під інші захворювання. Збудником інфекції є вірус гепатиту С. Джерелом інфекції є як хворі на гостру форму захворювання так і хворі на хронічні форми гепатиту С. Зараження можливе при переливанні інфікованої крові, при медичних маніпуляціях, при нанесенні татуювань нестерильним інструментарієм, а також при використання спільних зубних щіток, бритв, манікюрних інструментів. Також є ризик заразитися при незахищених статевих зносинах, а також існує ймовірність передачі гепатиту С від інфікованої матері до дитини під час вагітності. Період від моменту зараження до появи перших проявів хвороби або інкубаційний період при вірусному гепатиті С складає від 2 тижнів до півроку, але найбільш часто 1,5-2 місяці. Часто при гострому захворюванні у людини може не бути ніяких клінічних проявів, а про хворобу людина дізнається випадково, наприклад коли здає кров, щоб стати донором. Але 70-80% хворих мають хронічну форму гепатиту С, яка крім підвищеної втомлюваності та зниження інтелектуальної працездатності більше ні чим не проявляється. При цьому слід зазначити, що гепатит С є одним з основних чинників розвитку цирозу та раку печінки, які приводять до передчасної смерті пацієнта.

Вірусний гепатит В

Вірусний гепатит В

  • Переглядів: 183

Хочемо нагадати, що 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з  гепатитом. Хоча останні роки захворюваність на вірусні гепатити щорічно знижується, однак ці захворювання залишаються актуальним враховуючи значні міграційні процеси в суспільстві, а також суттєве збільшення кількості травм  через військові дії. Цей раз детальніше висвітлимо тему вірусного гепатиту В.

Розрахунок через електронні платіжні термінали: права та гарантії споживачів

Розрахунок через електронні платіжні термінали: права та гарантії споживачів

  • Переглядів: 184

Останнім часом мають місце звернення споживачів до Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області щодо відсутності електронного платіжного терміналу в магазинах області.

Відновлено експорт свинини та яловичини до третіх країн з України

Відновлено експорт свинини та яловичини до третіх країн з України

  • Переглядів: 147

За результатами перемовин з Європейською Комісією та країнами-членами ЄС оновлено умови ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС. Зокрема, досягнуто домовленості щодо транзиту української продукції за допомогою поромного сполучення через румунський пункт пропуску Ісачеа-Орлівка.