ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

  • Переглядів: 136

З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини.           Але, гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний термін зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С.           Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 

КАВУН – ЛІТНЯ НАСОЛОДА ЧИ ОТРУЄННЯ

КАВУН – ЛІТНЯ НАСОЛОДА ЧИ ОТРУЄННЯ

  • Переглядів: 142

 Сезон кавунів та динь в Україні припадає на  липень  і триває по  вересень. Проте є декілька чинників,зокрема зміни клімату,надмірне застосування пестицидів та агрохімікатів,які прискорюють дозрівання цих плодів,тож з'явитися на ринках вони можуть і раніше. Плоди багаті пектинами,вітамінами,мінеральними речовинами, фолієвою кислотою.

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД СПЕКИ

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД СПЕКИ

  • Переглядів: 176

Спека, відсутність вентиляції, інтенсивні фізичні навантаження – усі ці фактори можуть сприяти підвищенню температури тіла й становлять серйозну небезпеку для здоров’я людини.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗООНОЗІВ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗООНОЗІВ

  • Переглядів: 24

Зоонози - це захворювання, що передаються прямо або опосередковано від тварин до людини. Зоонози можуть бути спричинені вірусами, бактеріями, паразитами і грибками, деякі з них дуже поширені, наприклад, сказ, бруцельоз і туберкульоз. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила 6 липня Всесвітнім днем зоонозів на згадку про 6 липня 1885 року, коли французький хімік Луї Пастер уперше успішно зробив щеплення від сказу Джозефу Мейстеру, що врятувало йому життя. За даними ВООЗ: - щонайменше 70% нових інфекцій захворювань людини (зокрема Ебола, ВІЛ, грип) мають тваринне походження; - 60% інфекційних захворювань людини, що існують є зоонозними; - щороку з’являється 5 нових захворювань людини. Три з них - тваринного походження; - 80% збудників що можуть бути використані для цілей біотероризму, є зоонозними патогенами. Відповідно до щорічного звіту про зоонози, опублікованого Європейським агентством з безпеки харчових продуктів (EFSA) у 2022 р. кампілобактеріоз і сальмонельоз залишаються основними зоонозами в ЄС. Зоонози, зокрема сибірка, сказ, лептоспіроз, трихінельоз, токсоплазмоз, грип птиці, хвороба Лайма й інші захворювання, які можуть передаватись між тваринами та людьми, разом із хворобами, які виникають при вживанні харчових продуктів, а саме: сальмонельоз, ботулізм, лістеріоз, шигельоз, харчові токсикоінфекції, здатні чинити серйозний вплив на здоров’я населення. Таким чином, існує спільна відповідальність для співпраці між сектором громадського здоров’я та сектором охорони здоров’я тварин у їхніх зусиллях в боротьбі з зоонозами. Для профілактики необхідно: - дотримуватися правил особистої гігієни; - ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні; - мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі; - користуватися індивідуальним посудом; - запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти; - регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки; - окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо); - для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо); - добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу; - дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години); - використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; - вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду; - використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко; - мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді; - не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти; - при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо); - не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі; - не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо; - не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання; - уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання; - при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Пам’ятайте, захворювання завжди легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКОЛІОЗОМ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКОЛІОЗОМ

  • Переглядів: 36

Сколіоз – хвороба 21 століття. Розвиток інформаційних технологій з одного боку спрощує наше життя, а з іншого призводить до так званих хвороб цивілізації. 25 червня проводиться Міжнародний день боротьби зі сколіозом.

ЕНТЕРОВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ

ЕНТЕРОВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ

  • Переглядів: 109

Ентеровіруси — це  група вірусів, які спричиняють низку інфекційних захворювань в людей будь-якого віку та зазвичай протікають у легкій формі. Однак якщо вони вражають центральну нервову систему, вони можуть викликати серйозні захворювання. Ентеровірусна хвороба викликається політропними ентеровірусами серед яких нараховується понад 15 видів ентеровірусів. Двома найпоширенішими з них є ECHO (еховірус) і вірус Коксакі. Ентеровіруси також викликають поліомієліт. Оскільки поліомієлітна інфекція є складною і здебільшого ліквідована в усьому світі завдяки широкому застосуванню вакцинації, нижче мова піде за ентеровіруси, відмінні від поліомієліту.

РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ. ЯК ЗАХИСТИТИСЯ

РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ. ЯК ЗАХИСТИТИСЯ

  • Переглядів: 165

Ротавірус є найпоширенішою причиною спорадичної, важкої, зневоднювальної діареї у маленьких дітей у всьому світі (найчастіше у дітей віком від 3 до 15 місяців).